02-04-2020 Piet - wandelclub55plus

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

02-04-2020 Piet

Archief > Maart 2020 > April 2020
Beste Luitjes,
Net als Jos, zal ik ook het niet hebben over het coronavirus en wat dit voor gevolgen heeft op onze samenleving. Hoe verschrikkelijk moeten deze zijn voor eenieder, die hier op de een of andere wijze mee te maken krijgt, met een totale ontwrichting van de maatschappij en een onzekere toekomst voor ons allemaal. Een ding is volgens mij zeker, het zal nooit meer zo worden als het was.
Ik wil jullie iets vertellen over mijn grote passie “de vogels”. Door mijn vader kregen wij de liefde voor de natuur met de paplepel ingegoten. Elke vrij uurtje werd besteed aan het verkennen van de bosrijke omgeving van Harderwijk en aan de groene oevers van het latere Veluwemeer. Kievitseieren zoeken mocht toen nog en dat hebben veel gedaan.
En wanneer te koud was, werd er aan onze zeilboot “De Popeye” geklust, maar daarover misschien een andere keer. We waren in het weekend bijna nooit thuis. Of het mooi weer was of wanneer het goot van de regen, we gingen er op uit.
Ik heb dat nog steeds, er gaat bijna geen dag voorbij zonder een rondje door het mooie Brabantse Land. Een dag met een goed boek duurt bij mij nooit langer dan 2 uur. Het begint te kriebelen, ik moet er dan uit.
Met laarzen en een oude jas aan, de pet op en niet te vergeten een goede verrekijker, slenter ik dan in mijn eentje door de polder of grienden en tijd genoeg te over om je gedachten op een andere zender te zetten. Of ik nu iets bijzonders waarneem of niet speelt eigenlijk geen rol. Wijm gaat ook vaak ook mee.
Door de jaren heen ga je bepaalde dingen herkennen of veranderingen. De eerste waarneming van een Roodborsttapuit op een paaltje in de Hoevense Beemden vertelt me, dat de lente in aankomst is. Dat een groepje Reeën altijd op dezelfde plaats graast. En bij Willem Suijkerbuijk achter in het land vliegen altijd 3 Buizerds. En niet te vergeten de kolonie Huiszwaluwen in het voorjaar op boerderij de Kelsdonk. Ook in de natuur kent het begrip tijd en plaats.
En heel af en toe doe ik een bijzondere waarneming, zoals de afgelopen week. Zondag heb ik een koppeltje Rode Wouw waargenomen op de Hoevense Beemden. Deze roofvogels worden hoogst zelden in deze omgeving waargenomen. Mijn dag kon niet meer stuk. Maandag zijn ze met de nestbouw bezig en heeft het mannetje zeker eenmaal gepaard met het vrouwtje. Ik heb stiekem gekeken naar dit prille geluk. Helaas werden de vogels continu aangevallen door een Buizerd. En stom van me, ik had geen camera meegenomen. Dinsdag heb ik een van de vogels nog gefotografeerd. De Buizerd heeft wel zijn zin gekregen, de vogels zijn met hun nestbouw gestopt. Volgens Staatsbosbeheer een zeer zeldzame waarneming. Ze gaan Woensdag met een groepje kijken. En ik sta weer op de kaart.
Door de week kom ik zelden iemand tegen of het moet een dwalende vogelaar zijn. Meestal wisselen we onze waarnemingen uit, soms een beetje aangedikt om indruk te maken. Dat is veel mensen eigen.
In het weekend kom ik vaak wandelaars tegen, meestal met een door het IVN Etten Leur of de Vogelrevalidatie Zundert georganiseerd excursie. Maar zo af toe wordt de stilte verbroken door luidruchtig gezin met kinderen. Met vader en moeder op kop en hun nazaten in het kielzog, vaak bont gekleed met sportschoenen of te korte laarzen aan. Ik gun iedereen het plezier van een wandeling door de natuur, maar pas je s.v.p. een beetje aan. En van wat er vliegt, loopt en groeit zien ze echt niks. Ik zie ze weleens na afloop van de wandeling. De kleintjes van onder tot boven onder bagger en vader chagrijnig, omdat de hele boel in zijn mooie bolide moet. Of ze nog een keer terugkomen valt te betwijfelen. Eigenlijk jammer.
Als slot van mijn verhaal en paar tips voor het geval je ook eens de natuur in wilt. Trek warme onopvallende kleren en een paar knielaarzen aan, neem een eenvoudige verrekijker bv 10X40 (hoeft niet duur te zijn) mee en koop een vogelgids met getekende vogelplaatjes. Bij de ANWB kan je voor beide terecht. En neem svp een mobieltje meer voor het geval dat je weg kwijt bent of voor een ander ongemak. Nog een tip ga nooit van het pad af of snij een stuk van de route af, want daar heeft de boswachter een probleem mee en je raakt makkelijk verdwaald.
En als laatste, blijf de komende tijd zoveel mogelijk thuis, ga alleen of samen op stap en blijf gezond. En bij deze de afspraak, dat we over een tijdje weer met de club gaan wandelen en belangrijk met z’n allen.

Jullie wandelvriend Piet Westerhof

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu