6 december verhaal van Sint - wandelclub55plus

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

6 december verhaal van Sint

Archief > December2019
Sinterklaas
Sinterklaas is spoorslag vertrokken en de Kerst kondigt zich onmiddellijk aan. Het is even wennen Wekenlang zijn we naar 5 december toegeleefd met dagelijkse Sinterklaasjournalen en discussies over Pieten en Black Fridays ( what’s in the name) Het valt op dat in de Sinterklaasjournalen veel bekende Nederlanders een rol vervullen en de woordspelingen van een bijna volwassen niveau zijn en “o zo snel” waarheden waarmee we zijn opgegroeid in een klap over boord gaan
En dan nog maar niet te spreken over de talloze reclames waarin de Sint een commerciële hoofdrol vervult en de strijd aanbindt met zijn Black Friday opponenten. En plots van de ene dag op de andere moeten we op een Cold Turkey manier ontwennen. Waarom wordt de terugreis van de Sint niet uitgezonden, de ontmanteling van het Pietenhuis, reparaties van schoorstenen. De transformatie van de roetveeg-Piet naar zijn doordeweekse status is tegenwoordig geen grote klus meer
Maar even terug naar de werkzaamheden van de Sint, die zich niet gebonden acht aan de ARBO voorschriften en losjes op zijn paard CO2 neutraal over de daken snelt. Pieten die zich moeiteloos de toegang tot woningen verschaffen ondanks de meest geavanceerde woningbeveiligingssystemen.
Het kan allemaal en ieder accepteert dit. Het lijkt wel of de tijd van het touwtje uit de brievenbus weer even bestaat.
Sinterklaas maakt zijn overuren en klaagt daar niet over. Geen vakbond die voor hem opkomt, maar dat hoeft ook niet. ’s Ochtends vroeg staat de Sint op schoolpleinen, ziet toe hoe zijn Pieten te laat arriveren en daar weer een goede reden voor hebben. Geen sancties wegens te laat komen>
Of Sinterklaas is verdwaald en kan zijn locatie niet meer vinden en dat in een tijd waar Google ons naar de uithoeken van de wereld leidt. Iedereen vindt dat normaal.
Een goed woordje voor de kinderen behoort tot zijn kerntaken, ofschoon de tekstschrijvers en persvoorlichters soms de Sint willen gebruiken voor een opvoedkundige boodschap. Duimen, nagelbijten en broertjes of zusje pesten zijn geliefde onderwerpen.
De Sint bezoekt de eerste groepen van de basisschool ( vroeger de klassen in de bewaar-en lagerschool) en laat zich toezingen door ukkies met een heilig geloof in hem. Dansjes en gymnastiekoefeningen worden uitgevoerd om de Sint te vermaken. Deze laatste activiteit is niet geheel zonder gevaar, want de Sint kan soms ternauwernood een uit de richting zwaaiend been ontwijken.
De Sint wordt ook op trucjes met kaarten en goochelkunsten gefêteerd. Met serieuze koppies worden deze activiteiten uitgevoerd. Meestal gaat er wel wat mis, maar daar hebben de uitvoerende artiestjes geen enkele moeite mee.
Ook de vooraf geoefende liedjes worden vol overgave gezongen, waarbij het opvalt dat de klassiekers zoals “hoor wie klopt daar en oh kom er eens kijken” langzaam terrein aan het verliezen zijn. In ieder geval ligt nu het tempo hoger en is er een duidelijk hoorbare beat.
En de kleintjes, die hun eerste voorlees voordrachtjes houden, doen dat alsof er geen mens aanwezig is. Ze gaan volkomen op in het hardop spellen van de letters totdat er een woord ontstaat, waarbij ze dan hoopvol naar de Sint kijken om te zien of hij het er mee eens is.
Er is maar een conclusie en dat is dat Sinterklaas niet alleen geeft, maar ook veel terug krijgt . Sinterklaas moet blijven en ieder geval deze hulp-Sinterklaas,ofschoon het soms wel eens ten koste van een wandeling gaat.
Groet SintJD

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu