Deel 6 - wandelclub55plus

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Deel 6

Archief > Piet en Wijm op vakantie > Jos in Frankrijk

Tour de France

Vandaag de grote dag De tour komt langs Op de camping worden we uitgezwaaid als we met de fiets naar het parcours gaan. Alsof we zelf meerijden De rest van de camping blijft gewoon thuis. Wij hebben met Engelse vrienden afgesproken op het Carrefour de Jales. Een kruispuntje in de weilanden met vlak daarbij de cave de Jales. Zeg maar een groot gebouw waar wijn wordt geproduceerd. Als we aankomen staat de weg al helemaal vol. Gezinnen met complete picknicktafels, parasols en koelboxen met proviand. De weg is voor het verkeer afgesloten. De gendarmes zijn onverbiddelijk. Iedere auto die probeert over te steken wordt teruggestuurd. Na een half uurtje komt de caravaan de publicite  langs. Een soort carnavalsstoet die met zeker 80 kilometer per uur langs raast. Daar is het de toeschouwers om te doen. In reclame wagens zitten mooie meiden, die allerlei prullaria het publiek ingooien. Keurige volwassen mensen duiken op de rommel af, waarbij niets wordt ontzien. Af en toe wagen ze hun leven voor een sleutelhanger of een metertje om de profieldikte van banden te meten. Als dit gekkenhuis voorbij is wandelen we naar de cave. Ik rij met de fiets over het parcours en dat kost me een uitbrander van een gendarme. Gelukkig geen werkstraf of zo.
Rondom deze cave is een complete uitspanning opgericht. Je kunt er zelfs ponyrijden. Maar een cave zonder wijn is onmogelijk. Wijn is dus ongeveer de enige drank die verkrijgbaar is. We zitten maar net aan lange tafels en hebben een voorzichtig slokje genomen als ineens iedereen naar de weg rent. De kopgroep heeft het kennelijk op zijn heupen gekregen en ze houden zich niet aan de voorspelde snelheid. We zijn nog maar net op tijd om een glimp van ze op te vangen. Met het peloton het zelfde laken en pak. In ongeveer 10 seconden zijn ze voorbij. 
We zien nog net de gele trui, die keurig door zijn Skyploeg wordt omringd . Gelukkig hebben we de foto's nog. Als de renners voorbij zijn , zijn in een oogwenk ook de toeschouwers verdwenen. Wie er gewonnen heeft hoor ik pas laat in de avond. Tevreden gaan we naar huis , met allebei een een aandenken uit de tour. Een fietsbel 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu