21 april - wandelclub55plus

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

21 april

Archief > April
21 april lange afstandsgroep naar de Nieuwenbergh.

Met de mooie weersvoorspellingen in het vooruitzicht staan er 28 wandelaars te trappelen om te vertrekken. Bijna zomers gekleed en geen paraplu te bekennen. Cees van de Marel en ondergetekende wandelen voorop. Cees heeft een weekje op de nieuwe Staetendam gevaren . dat was de maidentrip voor deze boot en naar de verhalen te horen was het goed bevallen.
Al wandelend ben je zo in Zegge. Daar zaten Piet en Jo al op ons te wachten. Alle twee geblesseerd; Piet aan zijn voet en Jo heeft een versleten knie. Medio juni gaat hij onder het mes.
Tijdens de koffie doet Piet nog even kort verslag over onze trip naar Antwerpen. Echt op tijd op het station in Essen zijn en vergeetje geldig identiteitsbewijs niet. De trein wacht op niemand heeft de Belgische spoorwegen ons verzekerd.
Alles is afgesproken maar alleen over het weer kunnen we geen afspraak maken.


De terugroute verloopt in zonnige omstandigheden. Overal kom je steeds nadrukkelijker de nieuwe rondweg tegen. We zullen wel een aantal routes wat moeten aanpassen en wie weet heeft dat ook weer voordelen.
Voor de Antwerpengangers tot donderdag en de rest ziet elkaar bij Stroop op de koffie.
Groet Jos
Korteafstandsgroep

Vandaag ging de wandeling naar Café Kerkzicht te Standdaarbuiten, dat deden wij met 22 mannen en vrouwen en met de zon op ons bolletje ging de wandeling via West Vaardeke, St.Antoinedijk, brug over de Mark-Dintel, beneden langs de A17 zo de Oude Kerkstaat op Standdaarbuiten in. Inmiddels had ik zeker 9 keer gebeld naar het café zonder resultaat. Mijn vermoeden was dat er niemand aanwezig was. Ik ging twijfelen aan mijzelf ik zal toch wel gebeld hebben om de datums vast te zetten.  erwijl wij het café naderde zag ik al de vlag van het zorgcentrum van Surplus ik dacht als het café gesloten is vragen of wij daar mogen koffie drinken en lossen natuurlijk. Zo gedacht zo gedaan wij waren van harte welkom. Men ging zelfs kijken of de moeder van Annie, Dientje Rijsbergen die in het zorgcentrum woont en ook een oud wandel gediende van ons was, wist waar Annie was. Maar Dientje was er ook niet. Na het koffie drinken kwamen zij beiden aangewandeld. Annie zei dat wij niet in de agenda stonden. Ik zei het te controleren, maar kon mij herinneren dat ik gebeld had, ik zei haar het te zullen controleren. 


Mijn bel lijstje had ik nog liggen en ieder waar ik een afspraak mee gemaakt had, had ik een streep doorgezet zo ook bij Kerkzicht. Ik zei Annie te bellen of er eventueel nog andere datums open stond. Ik gebeld en gezegd dat op 7 april ook een afspraak had gestaan, maar het scheen dat die ook niet in de agenda had gestaan. Maar zij wel aanwezig was en snel koffie had gezet. Of ik had iemand anders aan de telefoon gehad voor de afspraak, of er loop een streepje door mij. Maar om een lang verhaal kort te maken, het was onverwachts toch gezellig bij Surplus sommige zagen daar weer bekende en werd er met sommige bewoners aardig wat bij gekletst. Zo werd het weer tijd om Standdaarbuiten te verlaten. Hebben jullie dat ook wel eens met een plaats hoe komen ze aan de naam, en wat ik wel eens meer vertelde Wikipedia is daar een mooi zoekmachine voor en dit is wat er verteld werd..”
Er zijn twee verklaringen voor de herkomst van de naam Standdaarbuiten. De eerste zoekt het bij de Sint-Elisabethsvloed in 1421, toen zich ten noorden van het land van Gastel en Barlebosch buitendijks nieuw land in het water begon af te tekenen. Dit nieuwe land, een grote zandbank, werd aangeduid als "'t sant er buyten" of "'t sant daer buyten". Op oude kaarten uit de tweede helft van de 15e eeuw werd deze zandbank reeds beschreven als het Stantderbuyten.

De tweede verklaring is dat een baken voor de scheepvaart een 'standaert' werd genoemd. Op de zandbank zou een paal hebben gestaan, die werd aangeduid als een Standaert-buyten. Deze verklaring gaat echter niet op, omdat de twee letters d in Standdaarbuiten naast elkaar geschreven dienen te worden. De naam Standaert-buyten zou verbasterd leiden tot Standaardbuiten, wat de veel voorkomende verkeerd geschreven naam oplevert.
Nu nog even dit voor de mensen die volgende week meegaan naar Antwerpen vergeet je paspoort of ID kaart niet en duimen voor mooi weer. De niet meegaanders, wandelen gewoon beide groepen naar Café Stroop.
De zieken beterschap en sterkte de jarigen een mooie dag.
Francien

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu