28 juli - wandelclub55plus

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

28 juli

Archief > juli
Verslag donderdag 28 juli

Vandaag staat in het teken van de huldiging van onze langeafstandlopers. Het is een traditie dat ze in de bloementjes worden gezet met een roos en een schouderklopje voor hun sportieve prestatie. Voor mij betekent dit een update van het deelnemerslijstje en naar Monica de bloemist voor een bos witte rozen. Waarom geen rode rozen? Volgens Wijm geef je rode rozen als je tot over de oren verliefd ben. De leden van de club betekenen veel voor me, maar er op verliefd zijn is me wat teveel van het goede.
Heel leuk dat ook onze zieken bij de koffie in Café Stroop aanwezig waren. Ad van Ham, Erna Wildhagen en Franka de Hoon het allerbeste en sterkte en heel fijn dat jullie er bij konden zijn.
In Nijmegen werd dit jaar de 100e vierdaagse gelopen. In Wikipedia ben ik het e.a. te weten gekomen over historie van de wandeling. Op 1 september 1909 ging de eerste Vierdaagse van start. Er waren 306 deelnemers. Bij de wandelaars waren maar tien burgers, verder alleen militairen. Er werd in vier dagen 140 kilometer afgelegd waarbij men pas op de laatste dag weer terugkeerde naar de startplaats. In 1913 liep men in drie dagen van Amersfoort, via Ede, Arnhem, Doesburg, Zevenaar naar Nijmegen. De vierde dag was de route rond Nijmegen. In 1914 en 1915 ging de Vierdaagse niet door in verband met de mobilisatie van de Eerste Wereldoorlog. Voor 1925 konden de mensen ook in 12 andere plaatsen starten. In 1925 werd Nijmegen de startplaats. In 1928 liepen de eerste buitenlanders mee. Ook in de Tweede Wereldoorlog ging de Vierdaagse niet door. In 1998 liep de miljoenste deelnemer mee.
Het aantal deelnemers van onze club aan de Nijmeegse Vierdaagse loopt al een paar jaar door o.a. de vergrijzing terug. En heel begrijpelijk. In Café Stroop stonden vanochtend Kees Maas (11keer), Wim Suijkerbuijk (10 keer) en Ben Jonkers (17 keer) klaar voor een roos en een praatje van de voorzitter. Ze waren alle drie goed getraind aan de tocht begonnen en hadden zonder probleem hun nieuwe kruisje afgehaald. Helaas waren John van Eijnden (4 keer) en Ger Stam (26 keer) verhinderd om bij de huldiging aanwezig te zijn. Dit zelfde geldt ook voor Willem van Dijkhuizen, welke voor 16e keer de Strand Zesdaagse en Henk Kerkdijk die voor de 11e keer de Vierdaagse van Apeldoorn hadden gelopen. Het bestuur zal een stukje over de huldiging in het weekblad De Bode laten plaatsen.
Na de huldiging kiezen voor de snelste route naar huis. De allerbeste voor iedereen en tot de volgende week. En nog een mededeling aan de deelnemers aan de zomerwandeling, “vergeet de komende week niet je bijdrage € 12,00 over te maken”.
Groetjes,
Piet Westerhof 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu