28 Juni 2018 - wandelclub55plus

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

28 Juni 2018

Archief > Juli 2018 > Juni 2018
Korte afstand groep, wandeling naar de Schans
Met 18 mensen stonden wij aan de start om richting de Schans te gaan. Fijn dat wij daar nog terecht kunnen zolang het kan. Want het bedrijf staat te koop. Wilma vertelde dat er wel belangstelling is geweest, maar door omstandigheden toch weer niet door ging. Voor ons koffie adres is het jammer, want wij worden altijd hartelijk ontvangen maar voor hun hoop ik dat het gauw verkocht wordt. Over het weer hebben wij de laatste tijd niet te klagen, het is de droogste juni maand “ever” geweest. Toch hoor je om om je heen, van mij mag het wat koeler worden, nou van mij mag het zo blijven maar dan wel wat regenbuitjes ‘snachts. Ik hoor mijn planten kreunen van de dorst. Dan maar weer even aan de lifeline (tuinslang) leggen. Maar als ik zo de vakantie verslagen van Piet en Wym leest kan het in ons land, wat je in 4 uur helemaal door rijd, toch heel veel verschillen van temperatuur. Gisteren had ik Wym aan de telefoon en het was gewoon fris daar in Warmehuizen en heel veel wind. Maar wij liepen echt wel te puffen vanmorgen. Ineke en Ada namen de leiding en zo af en toe moest er aan de teugels getrokken worden, door vallende gaten in de groep. Bij de Schans aangekomen zat een groepje van 8 dames op ons te wachten. Tijdens de wandeling werd er een klein beetje geklaagd omdat wij wat te lang aan het wandelen waren. Maar de route van de wandeling was lekker rustig, Over of moet ik zeggen door het Wolvenstraatje, Bornhemweg..enz. Ik wil dit nog even zeggen over de koffie adressen, de zaken gaan speciaal voor ons open en voor de koffie/thee is men meegaand in de prijs. Laten wij de mensen respecteren en als er wat mis is dit maar aan mij te melden, maar niet tegen die mensen. Het zou jammer zijn als wij door een akkefietje onze koffie adressen kwijt raken. Op de terug weg nog een paar foto’s in de Fenkelstraat genomen. De ijssalon lonkte wel maar mijn beurs en mijn figuur zei, Francien niet doen. Toen langs de Turkse winkel die heel veel gezonde producten buiten had staan. Gelukkig in de schaduw. Want anders zou er geen sap in de perssinasappelen meer zitten, door de warmte. De zieken wens ik beterschap en de feestvierders een fijne dag.
Groetjes Francien

28 juni 2018 Langeafstandsgroep naar de Haard.
Wat een weertje. De meeste wandelaars zijn op zijn zomers. Korte broeken en petjes is vandaag de heersende kleding. De wandelaars van de 4 daagse in Alkmaar worden uitbundig begroet, bekust en bejubeld. Cor R, Tonny J, Wilma van H, Conny V en Thea vd M genieten er nog van. Veiligheidshalve gebruik ik maar geen achternamen. Bij de Haard zal ik er een foto van maken, maar eerst natuurlijk toestemming. De privacyregels maken het een schrijver niet makkelijk. Omdat Jo R. niet meewandelt valt mijn de eer te beurt om het aantal koffiedrinkers door te geven aan de Haard. 25 stuks deze keer. Samen met Cor R, Fons T en ondergetekende wandelen we zoveel mogelijk in de schaduw naar de Haard. Het lawaai van de wandelaars wordt slechts overstemt door een laag vliegende trauma helikopter in Hoeven.
De Haard heeft voor ons buiten gedekt en het is goed zitten in de schaduw daar. De verhalen gaan weer over van alles en niks en de tijd vliegt. Ik besluit maar een foto van de 4-daagse wandelaars te maken; tevens een signaal om op te stappen. Op de terugweg zoeken we vooral de schaduw op, met als gevolg dat we af en toe de auto’s een beetje in de weg zitten.
Jos.D (Jos Diephuis)

Dan wil ik jullie nog even attent maken op een ( door mij ingekort ) artikeltje van Erik Scherder over het het nut van een (lange) wandeling
Uit onderzoekscijfers van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal te voet afgelegde kilometers onder Nederlanders sinds 2005 met 11 procent is toegenomen. Wat is eigenlijk het nut van een wandeling? Neuropsycholoog Erik Scherder legt het uit.
Scherder, werkzaam als hoogleraar aan de Vrije Universiteit, stelt dat wandelen de mens creatiever maakt. "Ons cognitieve brein wordt gedurende de hele dag belast: momenten van rust zijn er bijna niet, omdat ons werk en onze smartphone veel aandacht opeisen. Met wandelen laat je die druk letterlijk van je af vallen. Daardoor gaan we weer mijmeren en creatief zijn.
"Bijvoorbeeld dat probleem waar je de hele ochtend over hebt lopen tobben", vervolgt Scherder: "Na een wandeling heb je vaak ineens de oplossing.
Bovendien is wandelen in gezelschap een sociale bezigheid, zegt Scherder. "Tijdens het wandelen kom je echt een paar gesprekslagen verder dan normaal. Daardoor zul je meer invoelend zijn en ontwikkel je sneller een band met de ander."
Wandelen leent zich uitstekend voor het hebben van een moeilijk gesprek. Daarnaast werkt het als een mooie remming op stress. Je bent daarom kalm en zult minder opgefokt zijn wanneer iets je niet bevalt."
Daarnaast zorgt wandelen voor meer alertheid. "Je kent het wel: het is laat in de middag en je oogleden zakken langzaam naar beneden. Ik kan iedereen aanraden om dat moment aan te grijpen om een wandeling te maken. De dufheid is dan binnen een mum van tijd verdwenen."


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu