7 mei - wandelclub55plus

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

7 mei

Archief > mei 2015
7 mei Langeafstandsgroep naar de 7e Hemel
Op 5 mei organiseerde de Heemkunde kring Hoeven en het oranjecomité een fietstocht langs een 14 tal historische plaatsen in Hoeven. Deze plaatsen hielden verband met gebeurtenissen uit de oorlog. Het hoogtepunt was naast de stevige storm het oorlogsmuseum van Menno Vergouwen op De Heul. Kleinschalig maar een aanrader. De afsluiting was in Centrum Bovendonk , waar we met 120 personen een diner hadden. Heel gezellig en bijzonder goed verzorgd.
Maar nu naar de wandeling van vandaag. Een thuiswedstrijd voor de Hoevenaren onder ons. De 7e Hemel stond als koffieadres op de agenda. De belangstelling was vandaag niet erg groot met bijna 20 personen. Het weer , de vakanties ? Ik weet het niet maar de groep was in ieder geval gezellig. We konden vandaag een nieuw lid verwelkomen. Georgette Buijs uit Oud Gastel. Ze staat samen met Fons Tak op de foto.
De wandeling bood niet viel spannends. Maar een voorval is wel te melden ; ik werd als vooroplopende aangevallen door een mini pony, die door zijn baas werd uitgelaten. Vooral bij de andere leden leverden dat veel hilariteit op. Maar zonder verdere aanvallen kwamen we heelhuids aan bij de 7e Hemel. Daar troffen we nog wat koffiedrinkers aan die niet met ons meewandelden.
Terug door de Brede Balrouw, waar we slechts een klein regenbuitje moesten trotseren.
Let erop dat er volgende week geen wandeling is en bovendien gaat de website een paar weken op zwart vanwege mijn vakantie. Fons en Joop zullen de komende tijd de wandelingen voorlopen. Bedankt mannen
Tot over een tijdje  Groeten Jos


Korte afstand groep naar Zorgboerderij de Meeshoeve.
Het was weer spannend vandaag wat het weer zou doen. De laatste dagen heeft de lente zijn onstuimigheid bewezen. Dinsdag zat ik in de auto op weg naar Rockanje en op de maasvlakte brak de hemel open. Gelukkig was het niet druk in de vakantie periode en in de middag, maar echt de ruitenwissers konden moeilijk het water bij houden van de voorruit. Dus voorzichtig doorkachelen maar, om vervolgens wel een afslag te missen. Maar toch goed ter plekke aangekomen. Vanmorgen zag het er goed uit, met in mijn achterhoofd hier en daar een buitje. Ik hoopte dat het meer daar dan hier zou zijn. Gelukkkig geen onweer van betekenis. Want wat je op het nieuws hoort dat er 2 mensen met onweer en bliksem onder een boom gaan schuilen is het triest dat ze dodelijk door de bliksem getroffen zijn. Men kan beter met elkaar laag bij de grond gaan zitten als je in de middel of nowhere bent. Maar vanochtend was het rustig, wel donkere wolken maar dat kon de wandelpret van 22 wandelaars van onze groep niet drukken. Sinds lange tijd gingen wij weer eens naar de Zorgboerderij de Meeshoeve, een mooie en leuke lokatie. Het was wel behoorlijk gehorig maar wel gezellig. Ik kon toch nog een verhaal opvangen dat Toos Goossens had met Corrie Bol over echte Boeren. Dus ik dacht het ging over echte Boeren, omdat Toos uit een Boeren bedrijf komt. Dat gezegde komt bij mij ook vaak ter sprake.. Het is een echte Boeren. Dat is mijn meisjes naam. Daar ging het bij Toos ook over want ook haar meisjes naam is ook Boeren. Sinds ikeen kleine 35 jaar  in Brabant woon,  kom ik de naam Boeren meer tegen dan in mijn geboortestad Rotterdam. Ik vond het wel leuk om dat te horen. Ja hoe zijn eigenlijk achternamen ontstaan. Dat hebben wij te danken aan Napoleon lees het volgende maar.
(“Op 18 augustus 1811 werd iedereen in het Koninkrijk Nederland door de regering van Napoleon Bonaparte opgeroepen om zich met een achternaam te laten registreren bij het gemeentehuis. Dit was nieuw in Nederland. Want hoewel de meeste mensen in Nederland al wel een achternaam hadden, zorgde de Franse Keizer ervoor dat het in Nederland voor iedereen verplicht werd om een vaste achternaam te hebben.”)
En wat deden de mensen, oh wij zijn Boeren dus namen dat als achternaam. Of ik ben Jan’s Zoon dat werd dan Janssen. Het is een Mythe dat men bewust een gekke achternaam kozen lees het onderste.
(“Het verhaal dat mensen in Nederland, om het systeem van Napoleon te dwarsbomen, expres grappige of belachelijke achternamen kozen, is niet juist. Mensen hadden vaak al voor de tijd van Napoleon een achternaam. Dit kon een bijnaam zijn die een soort kenmerk van iemand beschreef. Deze kon humoristisch van aard zijn. Daarom lijkt het in sommige gevallen alsof mensen bewust een grappige naam kozen, terwijl ze deze naam daarvoor al droegen. Achternamen als “Poepjes” en “Naaktgeboren” zijn al ver voor 1811 in Nederland aangetroffen. “Poepjes” is hoogstwaarschijnlijk een verbastering van de Franse naam “Poppo”. Bij “Naaktgeboren” is de meest waarschijnlijke suggestie dat het een verbastering van de Duitse naam “Nachgeboren” is. Zeker zijn deze verklaringen echter allebei niet.”)
Nog een leuk bijkomstigheid van Toos is;  Ze waren Boeren, heet Boeren en hun adres was Boertje Achter. Toos ik hoop dat ik nu niet lieg. Ik heb mij natuurlijk op de foto vast laten leggen met mijn naam genoot. Zo werd het weer tijd om huiswaarts te keren. Op de heenweg hebben wij een klein buitje gehad. Maar terug zijn wij droog overgekomen. Het was heerlijk wandelweer. Volgende week Hemelvaartdag is er GEEN wandel. Men mag op eigen gelegenheid een lekkere wandeling maken. Fijn weekend allemaal, zieken beterschap en jarigen een fijne dag.
Groetjes Francien

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu