19 maart - wandelclub55plus

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

19 maart

Archief > maart 2015
Voorbereiding voorjaarswandeling
Op 30 april vindt onze voorjaarswandeling plaats.
Vandaag hebben Piet Westerhof, Jo Rijnvos en Jos Diephuis de eerste verkenning gedaan. We hebben voor de langeafstandsgroep een route uitgezet, die loopt vanaf de Vloeiweide in Rijsbergen naar het koffieadres Restaurant De Ruytershof in Rijsbergen en vervolgens langs de Golfbaan terug naar de Vloeiweide. Een erg gevarieerde route ,met veel bos en weilanden en vooral rustige wegen, die ongeveer 15 km lang is
De korteafstandsgroep start bij De Ruytershof en wandelt met een lus terug naar de Ruytershof, waar beide groepen gezamenlijk koffie drinken met een stuk Limburgse vla. Vandaar uit wandelt de korte groep nog een lus rondom Rijsbergen. De totale afstand zal zo’n 10 a 11 km bedragen.
We denken mooie routes te hebben gevonden. Binnenkort worden de inschrijfformulieren rondgedeeld( gemaild) en worden de bijzonderheden bekend gemaakt. Hou de agenda dus vrij op 30 april.
Vergeet vooral niet om even naar de foto’s te kijken, om een beeld van de routes te krijgen
Jos Diephuis

Langeafstandsgroep naar de Cockpit 19 maart

Vandaag gaat de wandeling naar De Cockpit. Het is goed wandelweer en wanneer ik mij op pad begeef hoor ik iemand met de auto toeteren. Het is Piet met de andere kornuiten en die gaan vandaag de voorjaarswandeling voorlopen. Zoals bekend zal deze rondom Rijsbergen plaats vinden.
Dat belooft wel wat. Nog een beetje onder de indruk van de verkiezingsuitslagen - want het blijft altijd wel een verassing wie er uiteindelijk als winnaar uit de bus komt loop ik naar het Steunpunt. Onderweg zie ik twee wielrenners voorbij flitsen, het blijkt het echtpaar Verschuren te zijn die een tijdrit aan het rijden zijn, zo hard gaan die twee. Het is heel rustig als ik op het steunpunt aankom maar uiteindelijk vertrekken we toch met een dikke 30 wandelaars. Joop en Ik besluiten om eens een andere route te pakken en langs de Koestraat en langs het fietspaadje slaan we linksaf richting Bosschenhoofd. Het is wel aan de frisse kant maar dat mag de pret niet drukken. Als we bij De Cockpit aan komen staan Henk en Toon ons op te wachten om gezamenlijk aan de koffie te gaan. De tijd vliegt als het gezellig is en rond 10.50 uur gaan we voor het tweede gedeelte van de tocht. Die gaat langs de zijkant van het vliegveld waar volop bedrijvigheid heerst om het allemaal op tijd opgeleverd te krijgen. Ik krijg te horen dat naast hetgeen wat er nu al aan gebouwen staat nog meer uitgebreid zal gaan worden. We pakken even verder het bospaadje en gaan door het bos verder en we komen weer bij de spoorwegovergang uit. Onderweg praten nog wat na over de horror - oehoe, de een is amper gevangen, duikt er nog eentje op maar die blijkt wat aardiger voor de mens te zijn. Dit beest gaat bij de mensen op hun hoofd zitten maar dan moet je wel een muts of cape opzetten. Men noemt hem dan ook de knuffel - oehoe. We lopen door het Pagnevaartbos en ook daar zijn de vogels al duidelijk hoorbaar, we gaan de goede kant op met de temperaturen. Bij de Nattestraat - Pagnevaartweg haken we af met een groepje en zijn tegen twaalven weer terug thuis. Men vond het een leuke tocht met aardige temperaturen. Alvast een fijn weekend gewenst en tot ziens.

grt. Fons.



Korte afstand groep naar Steunpunt Bosschenhoofd.
Met 35 wandelaars en 4 wachtend op het koffie adres, was onze groep bijna helemaal kompleet. Ook hadden wij een nieuwe proefloopster erbij. Wat zal ik nu eens meer schrijven. Ik dacht laat Wikipedia nu maar even het werk doen. Omdat wij vaak naar of door Bosschenhoofd wandelen. Hier wat historie over dat plaatsje.
Bosschenhoofd :De naam Bosschenhoofd komt van een bij Oudenbosch behorende overslagplaats voor turf, gesticht in het begin van de 14e eeuw.
Seppe :De naam Seppe, die ook wel aan dit dorp wordt en werd gegeven, is van veel recenter oorsprong:
Op de Noordoostelijke hoek van het voormalige kruispunt Maple Farm stond een oude boerderij welke omstreeks 1847 een uitspanning en herberg was van ene Jacobus Sep, geboren 1815. Van 1854-1855 werd de spoorlijn Breda-Roosendaal aangelegd. De spoorarbeiders gingen in de herberg van Jacobus Sep, bij Seppe dus, eten en bleven er overnachten. De Spoorwegen, niet bekend met de naam Bosschenhoofd, gaven ook aan de halteplaats in Bosschenhoofd de naam Stopplaats Seppe. De naam Seppe kreeg algehele bekendheid in Nederland. Er kwam een vliegveld Seppe en vele verenigingen dragen nog steeds de naam van Seppe. Ook in de film van Merijntje Gijzen in 1936 is op het kruispunt Maple Farm op een plaatsaanduidingsbord de naam Seppe te zien. De groei van Bosschenhoofd ging niet zo snel en pas na 1860 kreeg Bosschenhoofd wat meer inwoners. Zo kwam er pas in 1882 de eerste school (openbare school). Dat ook de gemeente Hoeven met de naam Seppe niet goed op de hoogte was, blijkt uit een officieel stuk van 10 juni 1884 waarop de naam Seppe staat vermeld terwijl de naam Bosschenhoofd de originele naam was.
Geschiedenis :Het gebied van Bosschenhoofd hoorde vanaf het einde van de dertiende eeuw bij Hoeven. Het Land van Breda omvatte aanvankelijk bijna geheel het huidige West-Brabant. Ook Bosschenhoofd behoorde hiertoe. Na het kinderloos overlijden van Arnout van Leuven in 1287 werd dit gesplitst in twee Heerlijkheden: Heerlijkheid Breda en Heerlijkheid Bergen op Zoom. Bosschenhoofd bleef in bezit van beide, tot het in 1458 aan Bergen op Zoom werd toegewezen.
In West-Brabant was veel moer aanwezig. Reeds in 1301 was het steken van turf in volle gang, toen al bestond de Vaart in Oudenbosch. Deze Bosschevaart zou vroeger ook verbonden zijn geweest met Pagnevaart en de haven van Oudenbosch. Ten zuiden van Oudenbosch was in 1301 een gebied van ongeveer 300 hectare moer uitgegeven, bekend als het Bosschelaag. Aan de rand werd een nieuw turfhoofd aangelegd; het Bosschehoofd. Het lag hoger dan de omgeving, daardoor was men er veilig bij overstroming. In de 14e eeuw zullen er al enkele mensen gewoond hebben, maar ontwikkeling tot dorp verliep langzaam. In 1840 telde Bosschenhoofd 269 en in 1860 361 inwoners. Het betrof vooral pioniers uit Hoeven, die boerderijtjes op de woeste gronden stichtten. In 1882 kreeg Bosschenhoofd een school en pas in 1886 een kerk.
Koning Willem I liet een met keien bestrate rijksstraatweg aanleggen tussen Breda en Roosendaal. Hier werd mee begonnen in 1820 en in 1838 was de aanleg afgerond. Enkele jaren later legde Oudenbosch, zonder subsidie, een klinkerweg naar Bosschenhoofd aan en verbond deze met de Rijksweg. Voor Oudenbosch was dit toen belangrijk in verband met het ontginningsbedrijf annex boomkwekerij "Maple Farm", van Henricus van der Bom uit Oudenbosch.
Ik hoorde vanochtend toevallig dat er een stukje over Seppe in de krant had gestaan. Aangezien ik alleen een zaterdag krant heb,wist ik daar niet van. Maar dit voor onze gast lezers dan. Steunpunt Bosschenhoofd is een gezellig koffie adres. Na het tekenen voor een kaart voor Nelly Hack die dinsdag onder het mes gaat voor een nieuwe heup, veel sterkte Nelly en natuurlijk voor Nel Kuijlen ook die al een tijdje in de lappenmand zit. Voor diegene die ik vergeten bent. Beterschap en sterkte.
Groetjes Francien.
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu