8 september - wandelclub55plus

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

8 september

Archief > september
Korte afstand groep naar Restaurant de Cockpit.

Met een klein bescheiden groepje van 14 man gingen wij deze ochtend richting Restaurant de Cockpit. Eindelijk na maanden van afsluiting kon het verkeer weer gebruik maken van de Vaartweg. Wij hadden het fietstunneltje al eerder gebruikt. Hier en daar zie je al dat de rondweg zijn eindpunt bereikt en de omleidingen gauw tot een verleden behoren. Mooie rotondes en fietspaden en tunneltjes. Voordat je het weet vinden wij dat nieuwe allemaal heel gewoon.  Het begin van de zomer liep niet zo lekker, maar nu deze na zomer zijn eindpunt nadert verbreekt hij alle records. In honderd jaar is het op deze dagen van september niet zo warm geweest. Volgende week wordt dit gewoon nog voort gezet. De” die hards” zoals die er vandaag waren zullen zeker er volgende week ook wel weer bij zijn hoop ik. Mag ook wel wat meer zijn. Het was echt wel “Peentjes zweten” zoal wandelend vroeg ik mezelf af waar komt toch die uitdrukking vandaan. En daar is Google voor uitgevonden. Kwam op de site van Onze Taal terecht en die zei het volgend.
Waar komt de zegswijze peentjes zweten vandaan?
Peentjes zweten betekent 'erg zweten'. Wie bang of zenuwachtig is, of zich lichamelijk erg heeft ingespannen, kan dus uitroepen: 'Ik zweet peentjes!' Over de herkomst van deze zegswijze zijn de naslagwerken het niet eens. Volgens het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) moeten we waarschijnlijk niet aan worteltjes denken, maar aan het woord pint, een inhoudsmaat (ongeveer een halve liter; de verkleinvorm pintje voor een glas bier is nog steeds heel gewoon). Peentjes zweten is volgens het WNT een verbastering van pintjes zweten ('liters zweet verliezen'). Het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) vermeldt ook nog: "Misschien ontstond de vorm peentjes [uit pintjes] toen de pint als maat verdween, en doordat men de rode gelaatskleur van de betrokkene associeerde met peen." Volgens de Dikke Van Dale (2015) zijn de peentjes in peentjes zweten echter wél worteltjes: "het beeld is dat van in de vorm van peentjes uitlopende grote druppels".

Er zijn nog meer bekende zegswijzen met zweten: water en bloed zweten en etter en bloed zweten. Ook kennen we de uitdrukking bloed, zweet en tranen ('geweldige inspanning', 'moeite', 'ellende'). Deze zegswijzen gaan waarschijnlijk terug op de Bijbel. In Lucas 22:44, een passage over een intens gebed van Jezus vlak voor zijn dood, staat: "Hij werd overvallen door doodsangst, maar bleef bidden; zijn zweet viel in grote druppels als bloed op de grond."
Onze vaste auto/fiets(korte wandel) groep was ook weer aanwezig voor de gezelligheid. En na uitgezweet te zijn werd dezelfde route terug genomen. Al met al was het weer een gezellige en leuke wandeling. Sommigen van ons liepen misschien wel met minder warmte op een creabeurs te struinen. Ieder zijn meug zal ik zeggen maar ben toch weer blij deze 5km visa versa afgelegd te hebben. Hier wil ik alle zieken beterschep en sterkte wensen en de jarigen een fijne en mooie dag.
Grt. Francien


Langeafstandsgroep naar De Schans,

Kennelijk heeft de voorspelde warmte voor een matige opkomst gezorgd. 16 wandelaars stonden aan de meet. Maar ook de kwaliteit telt
Ondergetekende en Ger Stam voerden de troepen vandaag aan naar de Schans. Er was wat onduidelijkheid of de Nieuweweg wel bewandelbaar was, maar via een parallelweg langs de nog naamloze rondweg kwamen we weer op bekend terrein.De warmte was al vroeg merkbaar en de schaduw onder de bomen kwam wel van pas. 

Bij De Schans stond de koffie al klaar en samen met de koeken van Kees Maas konden we daar uitrusten. Kees trakteerde vanwege zijn verjaardag, die hij vorige week al vierde,maar toen was het koekaanbod te groot.
De terugweg is onder leiding van Jan Verschuren gegaan; hoe dat afgelopen is weet ik niet want ik ben samen met Kees Maas rechtstreeks naar Oudenbosch gewandeld. Het zal wel goed zijn gegaan; anders had ik wel een signaaltje gehad
Groeten Jos Diephuis 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu