29 okt - wandelclub55plus

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

29 okt

Archief > okt 2015
Vandaag ging de wandeling naar Restaurant de Haard.

Wat een weertje hadden we vandaag. Van de week hoorde ik Helga van Leur zeggen dat men dit een Oude Wijven Zomer noemt. Waarom heb ik even Gegoogled en kunnen jullie hier onder lezen.
Oudewijvenzomer
Een periode van mooi weer in de herfst wordt ook wel aangeduid als 'oudewijvenzomer'. Waar komt deze term vandaan en hoe wordt zo`n periode met mooi en warm weer in de herfst in andere landen genoemd?
Met de term 'Oudewijvenzomer' wordt natuurlijk niet bedoeld dat het mooi nazomerweer zou zijn voor oude wijven. Tot ver in de achttiende eeuw was wijf het gewone woord voor vrouw, daar is niets denigrerends aan. De oorsprong van de Oudewijvenzomer brengt ons terug naar een ver verleden, namelijk de Germaanse of Noorse Mythologie. Na een mooie zonnige septemberdag kan het in de nacht sterk afkoelen waardoor in de vroege ochtend, mede door de dauw, de spinnenwebben goed herkenbaar zijn. De talrijke draden van het web glinsteren vervolgens in het zonlicht als lange zilverachtige draden. In het verleden dachten de mensen dat dit 'haar' was verloren tijdens het kammen en dat dit het werk was van de noodlotsgodinnen. Ze beelden daarmee de menselijke levensdraden uit. Later werd het toegeschreven aan jonge kleine veldspinnen die alleen bij mooi en rustig nazomerweer draden spinnen.
Spinnenwebben die in de herfst tussen de takken, struiken en het gras e.d. voorkomen zijn vaak een voorbode van een mooie dag met veel zonneschijn waardoor nog altijd over een Oudewijvenzomer wordt gesproken. Of men nu gelooft in de Germaanse Godinnen of liever luistert naar de weerman, tijdens een Oudewijvenzomer kan genoten worden van het mooie weer. Volgens oude gezegden mag alleen warmte rond 8 november zo worden genoemd, maar volgens klimatologen gaat het om warme dagen tussen 17 en 25 september.
De Amerikanen spreken van een Indian Summer: Ook hier onder de uitleg waarom.
In Amerika wordt gesproken over Indian Summer. De Indian Summer is bekend om zijn prachtige herfstkleuren aan de loofbomen. De naam Indian Summer is gebaseerd op een oude Indiaanse legende. In het noordoosten van Amerika en het zuidoosten van Canada zijn de esdoornbossen dan vlammend rood en geel gekleurd en is het één van de mooiste seizoenen. Volgens de Indianen is dat het symbool van het bloed van een gedode beer.
Zo dat scheelt mij weer een hoop getyp. Met 22 man hebben wij heerlijk gewandeld. Er waren ook nog 6 niet wandelaars op de koffie gekomen.
Nou geniet nog van deze mooie dagen. De zieken beterschap de jarigen een fijne dag.
Groetjes Francien



De Langeafstandsgroep had weinig schrijfinspiratie. 

Toch maar even een paar zinnen. 30 Wandelaars zijn in stralend herfstweer naar De Luijenbergh gewandeld.Samen met Mijntje en Michel ben ik naar de Luijenbergh gefietst. Tenminste we zijn daar samen aangekomen>
Daar zat de hele groep al. Henk van den Broek vierde daar zijn verjaardag met taartjes. Henk Proficiat. Voor Nel Meesters werd een beterschapskaart geschreven. Nel is gevallen en is flink geblesseerd. Beterschap Nel. 
Jan Verschure had namens de leden een voorstel om in deze modderige tijden een dwijlploeg te installeren. Die moest dan achteraan lopen zei hij en de bedoeling was dan wat we met schone schoenen ons koffieadres konden binnen wandelen. Ik snap het nog steeds niet, maar de bedoeling was goed. Tot slot vertelde Tonnie Jongenelis dat toen ze bij het vertrek een minimars nam, zoiets goed voor het zog was. 
Grt Jos

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu